In gesprek met onze klanten ontdekten we dat er naast de bestaande assessments behoefte is aan nog een vorm van assessment; een relatief korte sessie (max. 4 uur) waarin de deelnemer wordt uitgedaagd uit zijn comfortzone te stappen. Dat is het uitgangspunt van het belevingsonderzoek. Maar wat doe je nu precies in een belevingsonderzoek? En wat levert het op?
Een belevingsonderzoek wordt begeleid door een psycholoog en een belevingsregisseur. Waar in een assessment de psycholoog meer de regie heeft over de onderwerpen die aangesneden worden, is dat in het belevingsonderzoek de deelnemer.
Er wordt dieper ingezoomd op o.a. de levensloop en overtuigingen om een verklaring te vinden voor aanwezige kwaliteiten, gedrag of eventuele belemmeringen in de verdere ontwikkeling. Voorafgaand aan een belevingsonderzoek vult de deelnemer persoonlijkheidsvragenlijsten in. De resultaten daarvan alsook het C.V. vormen het startpunt van een belevingsonderzoek. Hierin neemt de psycholoog de leiding. Zowel de psycholoog als de belevingsregisseur bevragen, luisteren, spiegelen, stimuleren en confronteren. Waar de psycholoog dit doet vanuit een objectieve benadering doet de belevingsregisseur dit vanuit intuïtie. Hij/zij geeft woorden aan gevoeligheid, emoties, indrukken en vermoedens of voorgevoel.
Het primaire doel van het belevingsonderzoek is bewustwording van en inzicht in het eigen profiel, zodat de deelnemer (weer) bekrachtigd wordt in de eigen kwaliteiten, talenten alsook zijn/haar ontwikkelmogelijkheden. Het samenspel tussen psycholoog en belevingsregisseur tilt de deelnemer op en stelt hem of haar in staat om te reflecteren. Om stappen te zetten uit de comfortzone en gezamenlijk te ontdekken wat dit brengt.
Wat ons betreft vindt daar de daadwerkelijke bewustwording en daarmee ontwikkeling plaats. Na het belevingsonderzoek schrijft de psycholoog een beknopte rapportage met daarin de meest relevante thema’s voor de deelnemer.
Het belevingsonderzoek geeft de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer direct een boost. Het is een prachtige manier om de deelnemer inzicht te geven in waarom hij/zij er als mens mag zijn en hoe hij/zij met concrete handvatten aan de slag kan met de persoonlijke ontwikkeling.
We willen je graag ondersteunen. Bel ons gerust: 073 - 523 12 78.
Of vul het contactformulier in:
ContactiScreen is een psychologisch organisatie adviesbureau
(Online) assessment | Coaching | Teamontwikkeling
Bel ons gerust voor #koffiegesprek, 073-5231278. Persoonlijk, betrokken en met aandacht voor jou! We geven je graag ondersteuning bij vraagstukken die spelen binnen de organisatie.