WAT STAAT JE TE WACHTEN BIJ EEN ONLINE ASSESSMENT?

15 augustus 2021

arrow_back Ga terug
Even voorstellen: ik ben Bas, ik schrijf teksten. Ook voor iScreen. En om nu zelf eens te ervaren hoe het is, wilde ik graag een online assessment afnemen. Dat werd geregeld, ik doorliep de vragen, ik kreeg een rapport en had een goed gesprek na afloop.

Als je dit leest is de kans groot dat je wel het een en ander van assessments weet en er wellicht ook wel eens eentje hebt gedaan. Mocht je er binnenkort een afnemen, dan is het fijn om te weten wat je ongeveer te wachten staat.
Vandaar: mijn ervaringen als deelnemer aan een online assessment.

Een goede reden

Zo’n ervaring begint natuurlijk bij de reden ervan. Naast bovenstaande wilde ik vooral graag weten wat mijn sterke en minder ontwikkelde kanten zijn, of de aspecten die ik waardeer en koester ook wel echt degene zijn die mijn aandacht nodig hebben, en hoe ik mijn functioneren in sterk wisselende teams kan verbeteren.

De meeste mensen kennen een assessment in het kader van een sollicitatie of reorganisatie waarbij het voelt alsof het iets is waarop je kunt (en moet) presteren – ook al wil niemand je dat gevoel geven. Da’s jammer. Een assessment geeft je de kans de ramen eens lekker op te zetten en iets positiefs te doen met wat eruit komt. De resultaten van het online assessment, zo werd van tevoren uitgelegd, geven inzicht in talent, motivaties, de manier waarop je communiceert en wat je drijfveren zijn. In alle gevallen handig en voor toekomstig werkgevers goed om te weten bij het samenstellen van een team.

Vragenlijsten invullen

Het online assessment bestaat uit meerdere vragenlijsten die veel minder tijd kostten om in te vullen dan ik vooraf gedacht had. Vooral omdat je de antwoorden snel en zonder al te veel wikken en wegen in hoort te vullen, gaat het vrij vlot. Wat niet wil zeggen dat het je geen tijd kost, de vragenlijsten zijn uitvoerig en gedetailleerd.

Ik kon niet ‘door de vragen heen kijken’ – wat ik als wijsneus toch altijd meen te kunnen. Begrijpen wat de bedoeling van de vraag is. Wat het patroon is. Waar het naar op zoek is. En hoe ik daar zo slim mogelijk op in kan spelen. Vanaf de eerste vragen vergat ik dat. Om te beginnen omdat mij goed duidelijk gemaakt was dat het niet een test is waar je op kunt ‘scoren’ of waarin je het goed of fout kunt doen. En vervolgens omdat het gewoon niet lukte. Dus: beter op de golf van de vragen meegaan, op ‘gut feeling’ antwoorden en mij niet te veel zorgen maken over wat het allemaal zou kunnen betekenen.

Een fijne rapportage over mij!

Ongeveer een week later kreeg ik de resultaten in een ‘Rapportage Communicatiestijl en Karakterprofiel’. Ik laat de details voor wat ze zijn en ga vooral in op wat ik met dat verslag kon doen.

Op onderdelen waren de resultaten een bevestiging van wat ik al wist van mezelf. Naast dat dat plezierig is, gaven de resultaten ook de handvatten daar wat verder op in te gaan. Je gaat snel voorbij aan de dingen die je wel snapt van jezelf. De ‘nogal wiedes’ elementen. Die snappen we, ja, hoppakee, en verder. Doordat de uitslag aspecten combineert, weegt, en verbindt ontstaan er nieuwe perspectieven. Bij mij ook. En die ‘inkoppers’ bleken nu net de punten waar nog veel te ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen was.

Andere uitkomsten voelden vertrouwd maar waren mij – zonder assessment – niet zo snel opgevallen. Het rapport is gemakkelijk leesbaar, de gekleurde overzichten zijn duidelijk en geven je genoeg om fijntjes over te filosoferen.

Tijd voor een goed gesprek

Wat er aan het rapportage ontbreekt, is het gesprek. Waar het rapport je aan het denken kan zetten en tot op zekere hoogte nieuwe inzichten geeft, levert het gesprek je regelrechte eye-openers en inzichten waar je ook meteen wat mee kunt.

In dat gesprek maakt iScreen de verbindingen die je zelf niet kunt maken. Je reageert op de gedachten en ideeën. Je krijgt weerspraak. Je krijgt de mogelijkheid je eigen ideeën te toetsen. En al pratend ontstaat er een beeld dat én past als je lievelingsjas én uitdagend, inspirerend en ambitieus is. Je krijgt opties; over wie je bent en wilt zijn, over wat het kost om te doen wat je vanuit jezelf misschien niet zo goed afgaat. Het is een gesprek vol optimisme en hoop. Het is geen gemakkelijk gesprek, je moet scherp zijn en kunnen horen wat misschien niet leuk is om te horen, en open staan voor wat je misschien vreemd voorkomt, je kunt niet lui zijn, niet afwachtend. Maar geen zorgen, de psycholoog van iScreen neemt daar – zoals bij mij – mede de verantwoordelijkheid voor.

De werkelijke waarde van het assessment

Mijn assessment was nergens voor. Er stond niets ‘op het spel’. Ik ben mij ervan bewust dat er voor jou – aanstaande online ge-assessde – mogelijk wel iets op het spel staat. Ook al zegt iedereen van niet. Een nieuwe baan. Een nieuwe plek in een nieuw team. Reorganisaties. Het doet er voor jou wél toe wat de uitkomst is. Je wilt die baan, die nieuwe functie, die plek in dat uitdagende team. En je wilt het liefst weten welke antwoorden je moet geven om in dat team te komen.

Ik snap het.

Maar daar is een assessment niet voor. Een assessment helpt je op weg naar plezier en voldoening in je werk in een team waar je energie van krijgt. Want stel dat je die gave baan krijgt en je bent na een half jaar doodongelukkig omdat je het gevoel hebt niet begrepen, gezien of gehoord te worden? Stel dat je in dat team komt en je moet tachtig procent van de tijd dingen doen die je enorm veel energie kosten én waar je helemaal niet blij van wordt. Of dat je fijn door de reorganisatie schuift naar een plek waar vier mensen precies hetzelfde kunnen en doen als jij. Een assessment helpt je te werken aan je toekomstig geluk. Dat gaat wel even verder dan die baan nu.

Ik sloot het assessment af met een serie pittige vragen voor mezelf en een goed gevoel over waar ik sta en waar ik naartoe kan. Zowel half-filosoferend als beide benen op de grond en in concrete acties. Ongeacht wat je wilt dat het assessment voor jou gaat doen, hoop ik dat het je net zoveel geeft.

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy