NIET ‘PRATEN OVER’ MAAR ‘DOEN’

15 maart 2019

arrow_back Ga terug
Waarom sluit mijn manager niet aan bij mijn behoeften en wensen? Waarom hoort mijn collega niet wat ik echt wil zeggen? Waarom ziet niemand dat ik het spannend vind om mij uit te spreken in overleggen? Hoe zorg ik ervoor dat ik mensen meekrijg in mijn ideeën en gedachten?

Zomaar een aantal vragen die, hoe verschillend ook, te scharen zijn onder de noemer ‘communicatie’. Maar ook onder ‘beïnvloeding’ of onder ‘aansluiten bij de ander’.

Nee, dit wordt niet het zoveelste stukje over gesprekstechnieken en communicatiestijlen. Natuurlijk is het waardevol dat mensen inzicht krijgen in hun eigen voorkeursstijl als het gaat om communicatie en beïnvloeding. En dat ze zich bewust zijn van de stijl van de ander, zodat ze zich hierop kunnen afstemmen. Als jij van nature heel expressief en sturend bent en je gesprekspartner is juist beschouwend en afwachtend in de communicatie, dan is de kans groot dat jullie langs elkaar heen gaan en elkaar niet bereiken. Dat je dan het beste kan doseren, de ander ruimte kan bieden en af en toe je tong af moet bijten dat weet je eigenlijk wel. Maar hoe?

Uit je comfort zone

Negen van de tien keer niet door boeken te lezen en theorieën erop na te slaan. Evenmin door een training gesprekstechnieken te volgen. Het echte leren gebeurt voornamelijk door te ‘doen’. Door te ondervinden hoe het voelt om uit je comfort zone te stappen en te experimenteren met verschillende stijlen, al naar gelang de situatie en de persoon tegenover je. Door je bewust te worden van onderliggende patronen en persoonlijke thema’s die je kunnen belemmeren.

Inzicht en bewustzijn

Gesprekken hierover geven inzicht, zetten je op scherp en creëren bewustzijn als het gaat om de noodzaak om het anders te willen doen. Wanneer inzicht en bewustzijn echter niet gekoppeld worden aan het daadwerkelijk doen en ervaren, is het effect minder groot. En met ‘doen’ bedoel ik niet het zoveelste rollenspel, maar uitgedaagd worden in kritische situaties die je zelf inbrengt. Bijvoorbeeld door uitgedaagd te worden om echt het gesprek aan te gaan met die niet begripvolle manager of met die collega die je niet echt hoort. Niet direct in het echt, maar eerst in de veilige setting van vier muren, uitgedaagd door een belevingsregisseur die je raakt en die je uitdaagt.

Diepere laag

Gecombineerd met een gesprek met een psycholoog, daar waar persoonlijke thema’s en denk- en gedragspatronen zo diep geworteld zijn dat ontwikkeling of verandering moeilijk is. In deze zogenoemde 'powersessies' kom je in no time tot de dieper liggende lagen van je vraag en krijg je de ruimte om echt te experimenteren.

Wil en durf jij een stap uit je comfort zone te zetten?
Gun jezelf de ruimte om jezelf echt uit te dagen, om daadwerkelijk aan de slag te gaan met voor jou belangrijke thema’s. Immers, nothing grows in your comfortzone!

- Esther Ramaekers, Senior adviseur/ontwikkelpsycholoog NIP

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy