ISCREEN SPREEKT OP BERNHOVEN SYMPOSIUM

16 april 2019

arrow_back Ga terug

Alex Tegenbosch en Bart Brouwers spraken 16 april j.l. namens iScreen op het Bernhoven Symposium. Het symposium stond in het teken van het thema Perspectief en werd gehouden ter gelegenheid van het afscheid van Prof. Dr. Felix de Jong. De Jong was KNO-arts. Daarbij was hij als wetenschapper verbonden aan het Radboud universitair medisch centrum en is momenteel nog werkzaam aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Het symposium werd bezocht door 200 genode gasten uit verschillende geledingen uit de maatschappij. Alex Tegenbosch en Bart Brouwers lieten vanuit de psychologie hun licht schijnen op het thema. “Het thema sluit goed aan op iScreens concept van Eigen Regie”, vertelt Tegenbosch. “In dat concept ligt opgesloten dat je bereid moet zijn je eigen antwoord te kiezen: je moet in je leven je eigen pad willen vinden. Daarnaast is het van belang om bewust te zijn van het feit dat je kiest. Dat je bewust op zoek gaat naar je eigen pad en dat je bewust bent van de vrijheid die je hebt om keuzes te maken.”

Beleving

“Dit idee sluit goed aan op hoe ik als arts mijn patiënt benader”, vertelt De Jong. “De beleving en de mening van de patiënt worden steeds belangrijker bij het uitstippelen van het behandelproces. En dat is goed ook. Want als we het hebben over mensen beter maken dan is het de patiënt die voor een groot deel moet bepalen wat beter is. Of dat is: ‘beter dan het was’ of ‘beter dan het nu is’?”

“Eenzelfde beweging zie je in het bedrijfsleven”, zegt Tegenbosch. “Het individu komt centraler te staan, krijgt meer verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zie je organisaties platter worden, minder hiërarchisch. Vroeger was dat totaal anders. Toen was de norm dat je deed wat je leidinggevende je opdroeg. De leiding van een organisatie had de touwtjes in handen had en wist zogenaamd het best hoe van A naar B te komen.”

Verschuivende verhoudingen

“Zoals die machtsrelatie tussen werknemer en werkgever evenwichtiger wordt, gebeurt dat ook voor de relatie arts-patiënt”, zegt De Jong. “Zo had ik eens een patiënt, een oudere man met een stemband verlamming. Hij kon enkel nog fluisteren en dat kostte hem zoveel energie dat hij de hele dag bekaf was.”

“Ik wilde hem eerst proberen te helpen met logopedische therapie”, gaat De Jong verder. “Als dat niks uithaalde zou ik voorstellen om hem te opereren. Na drie maanden kwam de man bij me terug zonder dat er in lichamelijk opzicht iets was veranderd – de stemplooiverlamming was nog hetzelfde en hij kon nog steeds alleen maar fluisteren. Maar de man had daarmee leren leven. Hij was van zijn vermoeidheid af en wilde niet meer geopereerd worden. Ook al kon dat zijn stem verbeteren. De patiënt bepaalde in dit geval wat beter was. Als arts had ik dat te accepteren.”

Bewustzijn

“De patiënt past dus eigenlijk een stukje Eigen Regie toe”, zegt Alex Tegenbosch. “Hij is zich heel bewust van zijn keuze. Hij is zich bewust van alle mogelijkheden en trekt daarin zijn eigen plan. Hij beschikt over een goede dosis zelfkennis en weet wat hij wil in het leven. Daardoor is hij bereid de minder prettige gevolgen van zijn keuze te accepteren. In dit voorbeeld zie je drie van de vier elementen van Eigen Regie terug: Kiezen, Willen en Antwoorden.”

Duo presentatie

“Dit principe wilde ik graag vertalen naar het publiek”, gaat Tegenbosch verder. “Om dat zo goed mogelijk te doen heb ik Bart Brouwers gevraagd mee te helpen. Bart stelde zich op als patiënt om de zaal mee te laten voelen met iemand die noodgedwongen in de zorg terecht komt. Bart beeldde uit hoe iemand dat ervaart terwijl ik dat proces theoretisch onderbouwde.”

De aanpak werd door het publiek gewaardeerd zegt Felix de Jong: “Bart bracht wat jovialiteit in de presentatie. Dat gaf Alex de ruimte om het theoretische verhaal te vertellen. Die combinatie werkte goed. Het publiek werd door het verhaal gegrepen. Ook na afloop van het symposium, tijdens de borrel, hoorde ik louter positieve geluiden.”

Perspectief en iScreen

Voor Alex Tegenbosch en Bart Brouwers was het symposium bovendien een mooie gelegenheid de aanwezige gasten kennis te laten maken met de dienstverlening van iScreen. “Het symposium bood een goed podium om te vertellen wat we bij iScreen doen met het thema perspectief”, zegt Alex Tegenbosch.

“We wilden duidelijk maken welke rol perspectief speelt in onze dienstverlening en dan in het bijzonder in het geval van Eigen Regie. Voor mijn gevoel lukte dat aardig. Maar het is goed te horen dat de presentatie ook goed was vanuit het perspectief van de andere gasten”, besluit Tegenbosch met een knipoog.

Neem contact met ons op

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy