In 2017 heeft iScreen tien projectleiders van VolkerWessels Telecom Zwijndrecht succesvol begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling en in de ontwikkeling als team. Gedurende 9 maanden hebben deze projectleiders met veel enthousiasme flinke stappen gezet.
Nu, in de periode juli 2018 – april 2019 mogen we, op uitnodiging van VWT, een vergelijkbaar samenwerkingsproject gaan uitrollen: dit keer voor alle projectleiders van VWT landelijk, bijna 40 in totaal. Wat een gaaf project!
Met veel enthousiasme zijn we de afgelopen weken aan de slag gegaan met de eerste individuele ontwikkel assessments en met de planning van de diverse trainingsdagen.
Op deze pagina informeren we de deelnemende projectleiders over het traject en zijn geïnteresseerden van harte welkom om mee te lezen.
Graag vertellen we wat meer over de stappen die de projectleiders de komende maanden gaan zetten, zowel op individueel niveau als in de ontwikkeling van de totale groep van projectleiders.
Nieuwsgierig? Neem hieronder een kijkje bij de verschillende onderdelen. Vragen? Neem gerust contact op met een van de trainers.
Alle onderdelen staan al in jouw agenda ingepland. Hieronder vind je per onderdeel meer informatie.
Alle MT leden en de betrokken managers zijn in een bijeenkomst geinformeerd over de bouwstenen van het ontwikkeltraject.
De succesfactoren van de eerste groep projectleiders (2017) zijn besproken, zowel vanuit het perspectief van de trainers als vanuit de praktijk.
Met veel enthousiasme en hoge verwachtingen is het landelijk project ontvangen.
Er is veel commitment uitgesproken door de managers als het gaat om het borgen van het geleerde in de praktijk.
Op 3 juli vond de kick-off plaats van het ontwikkeltraject voor projectleiders van VWT Infratechniek op locatie van VWT in Uden.
De deelnemende projectleiders werden allereerst hartelijk ontvangen en toegesproken door Directeur Infratechniek Zuidoost Leon van der Heijden en ConnectZ Vestigingsleider Utrecht Vincent van Mourik.
De trainers Jan Eskens (hard skills, Projectmanagement) en Sofie Stoffels (soft skills, persoonlijk leiderschap, communicatie, teamdynamiek) hebben de deelnemers meegenomen in de onderdelen van het programma, samen met belevingsregisseur Bart Brouwers (beleven, ervaren).
Ook de ambassadeurs van dit traject (projectleiders die in 2016/2017 hebben deelgenomen aan een vergelijkbaar ontwikkelprogramma) waren aanwezig en deelden met enthousiasme hun persoonlijke ervaringen.
Er werd afgesloten met een groepsfoto van alle projectleiders.
Het ontwikkelassessment biedt inzicht in jouw kwaliteiten, drijfveren en mogelijke ontwikkelpunten. Wat zijn jouw kwaliteiten als persoon en als projectleider? Waar krijg je energie van in jouw werk? Zijn er zaken die je verder wilt ontwikkelen in jouw rol als projectleider? Het ontwikkelassessments geeft inzicht en dit ondersteunt je in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Wil je graag weten hoe je je kunt voorbereiden op dit ontwikkelassessment en hoe de dag eruit ziet? Lees meer >>
Tijd is belangrijk aspect in het opzetten, besturen en in control houden van projecten. In een verkenning koppelen we de praktijk aan de theorie: “Hoe ga jij ermee om; hoe gaat de organisatie er mee om? Wat zijn de kaders? Wat vinden wij normaal? Wat gaat goed en waar liggen verbetermogelijkheden?”
Ze krijgen instrumenten aangereikt inzake planning en verantwoording. En krijgen de opdracht mee om verbetervoorstellen uit te werken en te onderbouwen.
Deze eendaagse training behandelt de meest gebruikte basis gesprekstechnieken en maakt gebruik van het Communicatiestijl model (bekend vanuit het ontwikkelassessment).
Na de training ben je bekend met jouw kwaliteiten en mogelijke valkuilen in de interactie met anderen. Er wordt stilgestaan bij het vinden van aansluiting bij gesprekpartners en er wordt geoefend met het voeren van gesprekken en met het toepassen van diverse basis gesprekstechnieken.
Voorafgaand aan of tijdens de training lever je praktijksituaties aan waarmee je gaat oefenen tijdens de training.
Geld is naast tijd het tweede belangrijke aspect in het opzetten, besturen en in control houden van projecten. Ze liggen in elkaars verlengde In een verkenning koppelen we de praktijk aan de theorie: “Hoe ga jij ermee om? Wat zijn de kaders? Wat vinden wij normaal? Wat gaat goed en waar liggen verbetermogelijkheden?”
Je krijgt instrumenten aangereikt inzake het opstellen van een begroting en bewaking ervan. Jullie krijgen de opdracht mee om verbetervoorstellen uit te werken en te onderbouwen.
Tijdens deze dag staat de communicatie en samenwerking tussen de projectleiders binnen één trainingsgroep centraal. Zij krijgen inzicht in eigen en in elkaars communicatiestijlen, in motieven voor elkaars gedrag, in de aanwezige kwaliteiten binnen de groep en in de aanwezige dynamiek van de totale groep projectleiders. We laten zien waar overeenkomsten, verschillen, complementariteit, allergieën en eventuele blinde vlekken binnen de groep zitten.
Deze dag laat zien en ervaren dat mensen van elkaar verschillen als het gaat om hun doen en laten in de samenwerking. Iedereen is anders! Je leert deze dag om daar in de praktijk effectiever mee om te gaan en om de onderlinge verschillen bewust beter te benutten.
In de middag ga je aan de slag met voor jou in de praktijk lastige of uitdagende situaties als het gaat om communicatie of samenwerken (door middel van improvisatie). Je wordt uitgedaagd om daarbij een stapje buiten jouw comfortzone te zetten, omdat juist daar persoonlijke groei plaatsvindt. Uiteraard waarborgen de trainers een sfeer van vertrouwen en veiligheid.
Kwaliteit is het derde belangrijke stuurelement van projecten. Wie bepaalt de kwaliteitscriteria, welke methoden pas je toe om kwaliteit te beheersen? Wat is de waarde van kwaliteitsmanagement. Ook hier weer: “Hoe ga jij ermee om? Wat zijn de kaders? Wat vinden wij normaal? Wat gaat goed en waar liggen verbetermogelijkheden?”
De groep krijgt de opdracht mee om verbetervoorstellen uit te werken en te onderbouwen.
Het ontwikkeltraject heeft naast de ontwikkeling van jou als individuele projectleider ook als doel om de samenwerking en communicatie van jullie als totale groep van projectleiders te versterken en te optimaliseren.
Deze dag staat in het teken delen en uitwisselen van tot dan toe opgedane kennis, ervaring en inzichten. Door middel van verschillende opdrachten dagen we je uit om een volgende stap te zetten in jullie onderlinge samenwerking.
De powersessie kan je zien als een verdieping of opvolging van de teamsessie. In dit dagdeel worden actuele onderwerpen en punten die per groep spelen in de dagelijkse samenwerking op interactieve wijze met elkaar besproken en uitgewerkt.
Doelstellingen hierbij zijn evalueren, ervaren en leren, zodat de samenwerking binnen jullie als groep projectleiders verder kan groeien.
Management en organisatie, het vierde blok. De focus in dit blok ligt op de rol als projectmanager, naast die van het leiding geven aan een team. Hoe zit het met taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden?
We kijken naar belanghebbenden, omgaan met belangentegenstellingen, naar communicatie, het omgaan met teams (groepsdynamica) en het bouwen van constructieve samenwerkingsrelaties. Ook hier weer: wat kan beter?
Net zoals bij de tussentijdse centrale bijeenkomst geldt de centrale afsluitende bijeenkomst als een dag waarin bewust en met de gehele groep het ontwikkeltraject wordt afgesloten.
Per groep wordt ook een presentatie gegeven aan de leidinggevenden van het geleerde uit het ontwikkeltraject.
Mollie van Beers
HR manager
Vanuit verbinding, (com)passie en humor werk ik graag met anderen samen, liefst naar een concreet doel en met focus op het resultaat. De dynamiek van het schakelen tussen één op één contact in coaching, het begeleiden en trainen van teams, het coördineren van diverse klantprojecten, de (commerciële) klantcontacten en mijn verantwoordelijkheid voor de dagelijkse aansturing van ons team geven mij energie en voldoening.
Bart vertelt nog zijn verhaal!
Met enthousiasme, opgerolde mouwen en een scherp oog smeed ik het ‘ijzer’ als het heet is. Wel met in het achterhoofd dat elk ‘brokje’ zijn eigen waarde heeft. Zo ook de mens in projecten. Wat maakt dat het goed of niet goed gaat. Altijd zit er menselijk gedrag achter. Wat maakt dat mensen zich zo gedragen, doen wat ze doen. Wat doe ik zelf hierin en hieraan? Hoe kan ik op het gebied van projectmanagement mijn deelnemers hierin ondersteunen: ze het leren zelf te doen met de nodige humor, kwinkslagen en resultaatgerichtheid.
'Leef bij de dag, morgen is nog niets, maar houd er rekening mee en dan zie je dat het toch anders gaat'
Het behouden, verder ontwikkelen en optimaliseren van talent van mensen, teams en organisaties zie ik als een speerpunt. Ik adviseer, prikkel, daag mensen uit om kritisch naar zichzelf, naar de werkcontext en naar de eigen ontwikkeling te kijken. Niet alleen door 'te praten over' maar door 'te doen en te ervaren'.
Het menselijk denken en handelen heeft me altijd geïnteresseerd; waarom doen mensen wat ze doen, wat zit er achter een bepaalde opmerking? Die inzichten vind ik fascinerend en deel ik graag met anderen. Nog leuker vind ik het om mensen inzicht te geven in wat juist typerend is voor hen, wat hen motiveert en wat hun eigen kwaliteiten of valkuilen zijn.
Mijn passie is om inzicht te geven in talent, energie en potentieel van medewerkers en om een brug te slaan naar de dagelijkse praktijk in organisaties. Ik geloof in de kracht en diversiteit van individuele medewerkers en teams. Ieder mens en ieder team is anders en uniek.
Gezien de grote hoeveelheid tijd die mensen op het werk doorbrengen, vind ik het belangrijk dat mensen hier plezier in hebben. Vanuit deze overtuiging ben ik organisatiepsycholoog geworden.
In het werk vind ik het leuk om onderzoek en praktijk met elkaar te combineren: ik ben ervan overtuigd dat we met deze combinatie ‘best of both worlds’ kunnen creëren.
Ewa vertelt nog haar verhaal!
Met passie voor mijn vak geniet ik van het échte contact met mensen. De mogelijkheden om bij zoveel organisaties en processen een verschil te maken door adviseren, creëren en samen realiseren verrijken mij iedere dag. Bewustzijn creëren van kwaliteiten en krachten en de keuzevrijheid van mensen en teams vergroten blijft een mooi proces.
In onze bedrijfsfilosofie staat de dynamiek tussen drie pijlers (inzicht, samenwerken, communiceren) centraal. De dynamiek tussen inzicht in jezelf en in anderen, het herkennen en benutten van talent, de effectiviteit van de communicatie en het klimaat waarin wordt samengewerkt.
Heb je vragen ? Bel ons gerust op 073 - 523 12 78. Of stuur een appje naar 06 - 578 850 62. WhatsApp bereikbaar: werkdagen 09:00 - 16:30.