DO’S AND DON’TS BIJ EEN ONLINE ASSESSMENT

15 augustus 2023

arrow_back Ga terug

Het online assessment even tussen de bedrijven door maken

Een open deur: dat is uiteraard een don’t. We raden je aan om uitgerust aan het online assessment te beginnen. Bij voorkeur in een omgeving waar je niet gestoord wordt door anderen of waar er geen tot weinig afleiding is.
Zet je telefoon op stil (of uit) en ga er goed voor zitten. Dat hoeft niet in een lange zit: je kunt gerust tussen de vragenlijsten en tests door pauzeren. Je kunt het online assessment ook afsluiten en op een later moment verder gaan; je gaat automatisch door met het onderdeel waar je gebleven bent.

Je goed voorbereiden door te oefenen

Dat is een do en een don’t ineen. Als het gaat om persoonlijkheidsvragenlijsten kun je je niet voorbereiden. De vragen gaan bijvoorbeeld over wat jij belangrijk vindt of wat je wel en niet van jezelf herkent. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Dat is bij intellectuele capaciteitentests wel het geval. Aan deze tests zit een tijdslimiet en je wordt gevraagd om zoveel mogelijk vragen in de beschikbare tijd goed te beantwoorden. Je kunt je voorbereiden door te oefenen met tests die op het internet beschikbaar zijn. Dit helpt je voornamelijk om handigheid te krijgen in de verschillende typen vragen, zoals begripsrelaties, syllogismen en cijferreeksen. Het heeft geen significant effect op het vergroten van je werk- en denkniveau.

Een waardeoordeel hangen aan de resultaten

Dat kun je doen natuurlijk, maar dat raden we niet aan. Doe je een online assessment van iScreen, dan krijg je altijd uitleg over jouw testresultaten en hoe je deze moet interpreteren. Daarin krijg je te horen wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, wat jou gemakkelijk afgaat en wat je moeite kan kosten. Ook daar zit geen goed en fout aan, maar kan in de ene situatie wenselijker zijn dan de andere situatie.

De resultaten van een online assessment zijn een middel om het gesprek met jou aan te gaan, om te kijken waar je in kan of wil groeien en wat bij jou past. Het heeft nooit als doel om jou goed- of af te keuren.

Het online assessment als een cadeau zien

Dat klinkt wellicht wat overdreven, maar probeer er zo naar te kijken. Wat de reden ook is dat je bent uitgenodigd voor een online assessment, voor een sollicitatieprocedure bijvoorbeeld of om je te helpen in je ontwikkeling; doe er je voordeel mee. Het kan je inzichten geven die je daarvoor misschien nog niet had. Waarom de communicatie met de een soepeler loopt dan met de ander, waarom bepaalde taken jou zoveel energie kosten en vooral van welke dingen je enthousiast wordt.
Neem dat mee in je carrière pad of persoonlijke groei. Het kan helpen bewuster keuzes te maken en jouw kwaliteiten én valkuilen te accepteren.

Meer info over onze assessments

Meer info over assessments in eigen beheer

Neem contact op

- Carlijn Witvliet, Arbeids- en organisatiepsycholoog

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy