HET MISVERSTAND VAN LEIDERSCHAP

24 mei 2023

arrow_back Ga terug

Werk aan jezelf; alleen én in relatie tot anderen

De leiding. Je kunt het nemen, krijgen en geven. En bijna alle methoden van ontwikkeling van leiderschap gaan over dat eerste: nemen. Hoe doe je het beter?

Het mag misschien als ‘nogal-wiedes’ klinken, maar in je eentje kun je niks met jouw leiderschap. Veel leiderschapsprogramma’s doen hun werk op een eilandje – soms letterlijk. Met retraites, met persoonlijke coaches, met diepgaande één-op-één sessies. Heel nuttig, belangrijk en inzicht gevend. Maar nooit compleet. Ze richten zich namelijk exclusief op alle vaardigheden, inzichten en te overwinnen obstakels van één persoon: de leidinggevende.

Een verbond dat leiding smeedt

Dat je leiding geeft aan een groep mensen is meer dan een gegeven. Die mensen, individueel en als groep, doen wat met jouw leiderschap. Je kunt jouw leiderschap niet ontwikkelen zonder hen. Dat geldt overigens ook voor de situatie en de omgeving waarin je jouw leiderschap ontwikkelt. Je kunt jouw persoonlijk leiderschap ook daar niet los van zien.

Daarmee zou je jezelf, de mensen met wie je werkt, je team, het momentum waarin de organisatie zich bevindt én de hele organisatie tekort doen.

Jouw ontwikkeling, onze ontwikkeling

De ontwikkeling van jouw leiderschap is voor een belangrijk deel de ontwikkeling van je team en van alle mensen in dat team. Dat kan niet anders. Jij kunt niet beter worden in je vak zonder dat je de mensen om je heen beter maakt. Leiderschap, team en medewerkers bewegen als een eenheid. Je kunt alleen aan jezelf werken door ook om je heen te kijken en de mensen en jouw team mee te nemen.

Leiderschap, inclusief

Inclusieve leiderschapsontwikkeling klinkt geweldig ambitieus. Dat is het tot op zekere hoogte. Iedereen in het team moet een minimale investering doen – zijn steentje bijdragen. En daar krijgt iedereen ook veel voor terug.

Je werkt aan leiderschap in vier dimensies: 'persoonlijk', 'relationeel', 'team' en 'organisatie'.

Persoonlijk leiderschap gaat over jou, over je stijl van leiding geven, over je waarden en drijfveren. Over wat je kan en wil kunnen. Via e-learning, persoonlijke gesprekken en on the job begeleiding krijg je inzicht en een beter begrip van de essentiële elementen van succesvol persoonlijk leiderschap.

Relationeel leiderschap ontdekt en ontwikkelt jouw stijl van communiceren, hoe je in staat bent om mensen te ondersteunen, beïnvloeden en motiveren. Dit doe je door je medewerkers te betrekking in het proces. Ook zij krijgen e-learning module en een goed gesprek met jou. Dit geeft je inzicht hoe jouw medewerkers communiceren en in de match tussen de werkprocessen en de profielen van medewerkers.

Team leiderschap richt zich op je vermogen om een klimaat van vertrouwen en veiligheid te creëren. Van feedback geven tot het stimuleren van groei. Je krijgt inzicht in de dynamiek van het team en hoe je individuele verschillen inzet en optimaal gebruikt. Dit aspect is gericht op de processen. Het opent met een uitgebreide analyse volgens het Rollenmodel, bevat een team sessie en geeft handvatten om een Team Ontwikkelplan uit te werken.

Organisatie leiderschap stelt je in staat om de ontwikkeling van jouw persoonlijk leiderschap te vergelijken en in lijn te brengen met de leiderschapsprincipes van de organisatie waarvoor je werkt. Je implementeert de nieuw gevonden ideeën en concepten en evalueert deze in de dagelijkse praktijk.

Nemen, krijgen en geven

Persoonlijk leiderschap gaat in grote mate over jou. Over hoe jij de leiding neemt. Je stijl, wat je motiveert, wat je talenten zijn. Tegelijkertijd moet je die leiding ook krijgen; en dat wordt bepaald door ieder mens waarmee je in contact bent. Zij sturen je. En door hen te ondersteunen, helpen zij je bij het ontwikkelen van essentiële leiderschapsvaardigheden. Tot slot moet je leiding ook kunnen geven: je team kennen, talenten en motivaties slim inzetten en de processen verbeteren.

En dat allemaal binnen de leiderschapsprincipes en de cultuur van de organisatie waarin je werkt.

Lees meer over leiderschap

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy