KRUIP UIT JE COMFORTZONE

17 augustus 2023

arrow_back Ga terug

Comfortabel worden met ongemakkelijke situaties

Met beweging creëer je verandering en groei. De basis voor groei ligt altijd net iets buiten je comfortzone. Helaas. Daarom is het vaak lastig, verzin je redenen om het niet te doen of ligt het allemaal aan de ander of de omstandigheden. Het goede nieuws is dat het best meevalt, achteraf zelfs enorme voldoening geeft! Mits verantwoord, veilig en stap voor stap. Uit de comfortzone: zo begin je.

Comfortzone, iedereen begrijpt wel wat ermee wordt bedoeld. Daar voel je je op je gemak, het voelt daar veilig, vertrouwd, je hoeft geen ongemakkelijke dingen te doen, of risico’s te nemen. Kortom, waar je je comfortabel voelt.

Deze zone ziet er voor iedereen anders uit. Voor de een is alleen zijn en stilte ongemakkelijk, voor de ander is juist drukte en veel mensen om zich heen lastig. De een houdt er graag gewoonten op na, de ander wordt daar helemaal kriegelig van.

De comfortzone is belangrijk voor je, want het zorgt voor jouw basis. Het biedt fundament, een veilige haven.

Kruip uit je comfortzone

Maar de keerzijde van comfort is stilstand. Je beweegt niet over jouw eigen grens. Er zijn geen expedities naar de andere kant van de lijn. Toch wil iedereen die lijn wel oprekken. De een misschien meer en gemakkelijker dan de ander, maar we experimenteren allemaal al van jongs af aan. Want dat geeft beweging, groei. Je mogelijkheden verkennen.

Deze zone noemen we dan ook de leerzone. Hier kan je groeien en leren, met je nieuwsgierigheid aan de gang gaan en nieuwe ontdekkingen doen. Dat kan allemaal omdat je je, ondanks het onbekende en nieuwe, voldoende veilig voelt. Je voelt als het ware nog grond onder je voeten.

Beleven in je leerzone

Beleven is het middel om te groeien. Je stapt voorzichtig rond in jouw leerzone. Je voelt de confrontatie met je angsten en onzekerheden, immers je zit buiten je comfortzone, maar je ervaart nieuwe inzichten. Je voelt, je ervaart, je staat op scherp, je groeit. Je wordt geprikkeld door nieuwsgierigheid en uitdaging.

Niet te ver…

Ga je voorbij de leerzone schiet je in de paniek. Het leren wordt onmogelijk, je blokkeert door angst. Je wil weg!

Dus zorgvuldigheid en professionaliteit is vereist. Niet te ver afdwalen van je comfortzone, geen paniek!

Belangrijk is dat deze drie zones verschillend zijn voor verschillende situaties en voor elk individu. We hebben allemaal onze eigen unieke comfortzone - leerzone –paniekzone.

Beleef het buiten je comfortzone

In onze belevingssessies ga je aan de slag met casuïstiek die aansluit bij jouw dagelijkse werksituatie, de beleving is levensecht. Denk bijvoorbeeld aan: als emotie of spanning een rol speelt, weerstand, een onzekerheid over de eigen aanpak terecht is en/of aanscherping nodig is.

Je ervaart het verschil en je voelt wat het meest effectief is. Dat is waar het om gaat. Je krijgt nog meer bevestiging van je inzicht en zie je de weg tot verandering. Want je ziet de valkuilen die in de praktijk tegenkomt.

Ontdekken en groeien

Daag jezelf uit om de eerste stappen buiten je comfortzone te zetten en je zult zien dat je groeit en met verandering om kan gaan. Je weet dat je het aan kan gaan en dat dit weer een deel wordt van jouw comfort zone. Zo blijf je ontdekken en groeien.

Wil je ook geprikkeld worden door nieuwsgierigheid en uitdaging? Maak gerust eens een afspraak. We vertellen het je graag!

 

Neem contact op

We gebruiken noodzakelijke cookies om onze site te laten werken en u de meest relevante ervaring te geven door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accepteer alle" te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik van alle cookies, of u kunt ze weigeren door op "Weiger alle" te klikken. Bekijk onze Privacy policy